De gezonde dorstlesser: thee

9 november 2011
Volgens een studie is het drinken van drie koppen thee per dag net zo gezond als het drinken van veel water. Het onderzoek weerlegt ondermeer de stelling dat thee voor dehydratie zorgt, zo stelde men in the European Journal of Clinical Nutrition. Zo blijkt thee net zo'n goede dorstlesser te zijn als water en ook extra voordelen te geven in de vorm van flavonoids.

Thee drinken komt veelvuldig voor bij de groep boven de 40 jaar en bij ouderen is de inname van thee vaak 70% van de dagelijkse behoefte. Claire Williamson van de British Nutrition Foundation zei: "Studies in het laboratorium toonden potentiële gezondheids-voordelen. Het bewijs bij mensen is niet zo sterk en meer studies moeten plaatsvinden. Er zijn echter duidelijke aanwijzingen voor een verlaagd risico op hart- en vaatziekten en kanker door de polyphenols. De aanbeveling van 1,5 tot 2 liter per dag kan dus ook met inbegrip van thee volgens de onderzoekers.


Base en zuurbalans
Vooral thee met een fruitsmaak bevat een hoog zuurgehalte dat het glazuur aantast. Wetenschappers toonden dit aan door tanden in bakjes met diverse theesoorten te plaatsen. Na twee weken werden de gebitten onderzocht en bleken alleen de tanden die in water of gewone thee hadden gestaan onbeschadigd. Bij de tanden die in thee met een smaakje hadden gestaan was echter het glazuur aangetast.

Cafene en Thene
Thene is een synoniem voor cafene, een stof die effect heeft op het menselijk functioneren. De meeste mensen voelen zich alerter na het gebruik van cafene. Cafene is lekker verkwikkend en verhoogt de concentratie. Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar effecten van cafene op de gezondheid. De uitkomst ervan is geruststellend: een niet overmatige cafeneconsumptie heeft geen nadelige gevolgen voor onze gezondheid.
 
Cafene is ook de opwekkende stof in een aantal frisdranken. Soms wordt het ook toegevoegd aan pijnstillers zoals paracetamol. Cafene stimuleert het zenuwstelsel, de hartslag en de ademhaling. Bij regelmatig gebruik kan gewenning optreden en plotseling stoppen met de inname kan dan zorgen voor hoofdpijn, een sterke afname van de bloeddruk en andere verschijnselen. Dit verschijnsel wordt vrij regelmatig gezien bij mensen die op het werk veel koffie drinken en dan in het weekeind hoofdpijn hebben. Cafene heeft in het lichaam een halfwaardetijd van circa 5 uur, dus wanneer men de dag om 8.00 uur zou beginnen met acht koppen koffie, dan heeft men om 13.00 uur nog steeds het equivalent van vier koppen koffie in het bloed, om 18 uur nog het equivalent van twee koppen en wanneer men gaat (proberen te) slapen is het alsof men net een kop koffie gedronken heeft. (Bron Wikipedia.org)

Gemiddeld cafenegehalte in mg:
1 kop thee (English Tea Blend)30
1 kop Rooibos 0
1 kop koffie 80
1 glas cola (250 ml) 20
1 portie chocolade (30 g) 5-25
1 blikje Redbull 1/4 liter 88